Mitä tulisi ottaa huomioon ulkovalaistuksessa sarjaan sekä rinnan kytkettäessä?

Ulkovalaistus sarjaan vai rinnakkain?

Ulkovalaistuksen asentamisessa sarjaan tai rinnakkain löytyy monipuolisia etuja sekä vaihtoehtoja. Miten asentaminen eroaa toisistaan? Suurin ero kytkennässä on valaistuksen rikkoutuesssa sekä miten se vaikuttaa koko valaistukseen sekä siihen kytkettyihin lamppuihin.

Ulkovalaistus rinnakkain kytkettynä tässä ulkovalaistus sisältää sarjan  yksittäisiä johdotuksia verrattavana sarjaan kytkentä jossa johdotukset ovat sanan mukaisesti sarjassa yhdellä johdotuksella. Vaikka ulkovalaistuksen rinnakkain kytkentä on johdotuksen näkökulmasta monimutkaisempaa sen suurin etu tulee sen kestävyydessä. Jokainen yksittäinen johdotus sekä komponentti estää koko rinnakkain kytkettyä sarjaa palamasta yhden lampun rikkoutuessa. 

Ulkovalaistusta sarjaan kytkettäessä ulkovalaistus kytketään sarjaan nimensä mukaisesti kerta toisensa perään, jolloin johdotus on yksinkertainen sekä kulkee valaistuksesta valaistukseen. Suurin etu sarjaan kytkennässä on sen johdotuksen määrän vähäisyys. Johdon määrä saadaan pidettyä pienenä sekä ulkovalaistuksen ulkonäkö saadaan ns. puhtaaksi helposti. Kuitenkin sen suurin etu on myös sen suurin heikkous. Heikkoutena sarjaan kytkennässä tulee ylivoimaisesti esille kun yksi valaisin rikkoutuu tämä lopettaa koko sarjaan kytketyn virtapiirin toiminnan. Rinnakkain kytkettynä tätä ongelmaa ei ole.

Rinnakkain kytketyillä lampuilla on myös taipumus palaa kirkkaammin kuin sarjaan kytketyt lamput. Tämä johtuu siitä, että rinnakkain kytkettynä lamput saavat yhtä suuren virta määrän sen virtalähteestä, jolloin ne palavat yhtä kirkkaasti. Sarjaan kytkettynä taas lamppujen kautta kulkeva virta vähenee lampusta toiseen kulkiessa sekä näin ollen kaikki lamput eivät saavuta yhtä suurta virtaa sen virtalähteestä eivätkä pala näin ollen yhtä kirkkaasti. 

Ohjeet ja vinkit ulkovalaistuksen oikeaan asentamiseen löydät täältä:

Ulkovalaistuksen asentaminen