Minkä tyyppisiä ulkovalaistuksia omakotitalon pihapiiriin?

Ulkovalaistuksena LED-valaistus

Mikä on LED-valaistus ja miksi se olisi juuri sinulle sopiva. LED-valaistus sopii mainiosti ulkovalaistukseen sen pienen energiakulutuksen vuoksi, kuitenkin ulkovalaistusta suunniteltaessa tulisi ottaa huomioon parikin seikkaa LED-valaistuksen valittaessa. Talvikäytössä sen etuna toimiva energiansäästö kulutuksessa toimii myös haittapuolena. Talvella LED-valaistus ei tuota lämpöä melkein laisinkaan sekä näin ollen ei sulata lunta sekä kinosta valaisimen päältä. Joten LED-valaistus tulisikin miettiä tarkoin varsinkin sen valittaessa kulkuväylille ja pihapiiriin.

LED-valaistuksen vääjäämättä suurin etu on sen energiatehokkuus. LED-valaistuksessa sen elinkaaren aikana puhutaan n. 50 hehkulampun kestävyydestä. Käyttämällä LED-valaistusta säästät siis selvää rahaa, kutakuinkin 50 hehkulampun verran. Säästöt eivät muotoudu pelkästään tässä vaan myös LED-valaistus on energiatehokas ratkaisu. Näin ollen säästät kulutuksenkin kautta sähkölaskussa. 

LED-valaistuksella saadaan myös valotehoa paremmin aikaan. LED-valo on todella tehokas ratkaisu. Oletko koskaan testannut hehkulamppua sekä LED-valaistusta vierekkäin, ero on suuri. 

Lisätietoa valaistuksen asentamisesta löydät täältä: 

Talon sekä mökin ulkovalaistus

Ulkovalaistuksena pylväsvalaistus

Mikä on pylväsvalaistuksen suurin etu. Pylväsvalaistuksen suurimpiin hyötyihin kuuluu sen korkeus. Pylväsvalaisimella saadaan valosädettä korkeammalle sekä näin ollen kohdettennuta maahan riippuen valaistuksen tyypistä.

Ulkovalaistuksessa tämä on täydellinen vaihtoehto varsinkin talviaikana, jolloin kinokset saattavat sijainnista riippuen kasvaa korkeallekkin. Mitä kinoksella on tekemistä itse ulkovalaistuksen kanssa. Tässä suurin merkitys tuleekin lumikerroksen kanssa, joka voi peittää ulkovalaistuksen peittoonsa. Jolloin ulkovalaistuksen teho heikkenee sekä sen päätarkoitus mitätöityy.

Pylväsvalaisimella voidaan saada ulkovalaistus tarpeeksi korkealle esimerkiksi kulkuväylille, jolloin suurempikin lumikerros ei haittaa eikä peitä valoa alleen. Kulkuväylillä myös korkeat pylväsvalaisimet ovat etuna varsinkin aura-autojen näkökulmasta myös, eikä tienhoito vaurioita kallista ulkovalaistustasi.

Pylväsvalaisin toimii myös hienona koriste-elementtinä sekä kasvattaa pihapiirisi laatua mallikkaasti. Verkkokaupastamme löytyvät myös konversatiivisemmat pylväsvalaisimet, jotka sopivat traditionaaliseen kartanopiiriin sekä myös modernimmat pylväsvalaisin ratkaisut. 

 

Ulkovalaistus terassille

Ulkovalaistuksen suunnittelussa terassiympäristöön tulisi ensisijaisesti miettiä haluaako terassin ulkovalaistus ratkaisun toteuttaa upottamalla vai kiinnittämällä terassin pintaan. Upottamisesti on monia hyötyjä. Upottamalla valaistuksen tämä tuo tunnelmaa muun muassa seinustaa vasten. Upottamisella myös saadaan terassista virtaviivaisempi ja puhtaampi ulkonäöllisesti. Upotetussa valaistuksessa ei myöskään ole huolta siihen päälle astumisesta sillä ulkovalaistukset kestävät satoja kiloja painoa sen päällä.

Kun valaistus halutaan kiinnittää terassin pintaan voidaan miettiä mihin valoa halutaan ohjata, ylös, alas, sivuille. Jos esimerkiksi ulkovalaistus ohjataan ylhäälle olisi hyvä jos terassi olisi luonnollisesti katettu tai siinä olisi katos. Tällöin valo ohjaantuu tasaisesti johonkin pintaan. Alas ohjaamalla tämä onnistuu helposti terassin pinnasta. Sivuille jos halutaan tunnelmaa seinustalle valon muodossa.

Ulkovalaistuksia löytyy myös ns. riippumalleina. Verkkokaupassamme esimerkiksi Steplight Garden Kit Terassi-/porrasvalaisin on oiva malli valon ripustukseen. Tämä tuo hehkulamppumaisesti johdon varassa olevan ulkonäön, joka sopii mainiosti kasvattamaan tunnelmaa terassille. Samanlaista tekniikkaa käytetään juurikin joulukuusessa, jossa valot roikkuvat mukavasti sekä tekevät joulun tunnelmaa.

Lisätietoa ulkovalaistuksen asentamisesta löydät täältä:

Ulkovalaistuksen asentaminen

 

Ulkovalaistuksena seinävalaistus

Seinävalaistuksella on monia etuja sen kiinnityksessä sekä sen korkeudessa. Kiinnittämällä seinävalaistuksen seinään tämä ehkäisee valaistuksen joutumista muun muassa maan kosteudelle. Toinen merkittävä tekijä on lumi. Lumen saapuessa maahan tämä vääjäämättä voi peittää ulkovalaistuksen alleen. Mutta kuitenkin ohjaamalla valo seinää pitkin alaspäin lumi päätyy ulkovalaistuksen päälle eikä näin ehkäise valotehoa sekä estä sen tarkoitusta.

Seinävalaistus luo myös mainiota tunnelmaa seinustalle. Hyvänä esimerkkinä ovat uudet televisiot joissa takana olevat LED-valot jotka välkkyvät vaihtuvan kuvan värien mukaan. Niin kuin tässäkin seinävalaistuksella voidaan tehdä seinustasta eri väreillä todella muodikas sekä näyttävä. Esimerkiksi hyödyntämällä lämmintä valoa saadaan talven kylmään väriympäristöön valoa sekä lämpöä. Jos kuitenkin halutaan korostaa talven ympäristö voidaan käyttää kylmää väriä ulkovalaistuksessa, joka taas korostaa talviympäristöä kauniisti. 

Lisätietoa löydät meidän blogista omakotitaloon liittyen:

Ulkovalaistuksen suunnittelu omakotitaloon