Mikä on palju / kylpytynnyri?

Palju, jota voidaan myös kutsua kylpytynnyriksi, on puusta valmistettu tynnyri, jota käytetään kylpemiseen. Paljun tynnyriosa täytetään vedellä, ja vettä lämmitetään mukana toimitettavalla kamiinalla. Kamiinan rakenne on yleisesti ottaen valurautaa tai teräslevyä, ja ne ovat yleisimmin puulämmitteisiä. Paljuja / kylpytynnyreitä valmistetaan useista eri puulajeista, joista kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Suomessa käytetään pääasiassa tavallista kuusta sekä lämpökäsiteltyä puuta. Tynnyri sidotaan teräksisillä vanteilla, kuten esimerkiksi säilytykseen käytetyt viinitynnyrit. Markkinoilla on viime vuosina siirrytty paljon käsittelemättömistä puulaaduista lämpökäsiteltyyn puuhun, jonka etuna on pienempi kosteuseläminen. Tämä vastaavasti näkyy tynnyrin huollon helpottumisena.

Paljun toiminta

Paljun tynnyriosa täytetään vedellä ennen tulien laittamista kamiinaan. Veden täyttömäärässä on hyvä ottaa huomioon kylpijöiden lukumäärä, jotta vesiosa on riittoisaa mutta ei kuitenkaan tulvi yli. Kamiinan sytytykseen on hyvä käyttää pieniä ja kuivia puita aluksi, jonka jälkeen lisätä isoja hitaasti palavia puita noin 10-15 minuutin välein. Hyvin lämmitettyyn paljuun on hyvä varata muutamia tunteja aikaa. Paljun ylläpito on tärkeää, jotta kylpemiskokemus olisi mahdollisimman hyvä ja että se kestäisi. Palju tulee aina pestä huolellisesti käytön jälkeen, jotta siihen ei jää likaa tai roskia. Myös olosuhteet on hyvä ottaa huomioon, esimerkiksi kovalla pakkassäällä on hyvä kuivata palju, jotta vesi ei jäädy eikä näin aiheuta halkeamia paljun sisärakenteisiin.

Lue lisää paljun toiminnasta 

Paljun sijoittaminen pihaan

Sijoituspaikan valinta on tärkeä – lähellä tulisi olla juokseva vesi ja mielellään sähkö valonlähdettä ja mahdollista puhdistuslaitetta varten. Asemakaava-alueella sijoittelu täytyy miettiä suhteessa naapureihin ja muiden rakennusten etäisyyksiin (ottaen huomioon paloturvallisuuden ja mahdolliset savuhaitat). Ehkä miellyttävin paikka paljuilla ei ole naapurin olohuoneen ikkunoiden alla, vaan kylpytynnyrin ympärillä olisi hyvä olla näkösuojaa. Tyhjennysmahdollisuus pitäisi myös miettiä, eli menevätkö vedet tynnyristä viemäriin vai lasketaanko ne maahan? Jos käytetään vedenpuhdistusaineita, niitä ei saa päästää maastoon vaan ne on aina tyhjennettävä viemäriin. Kamiinan sijoittelun pitäisi olla sellainen, että sinne on helppo lisätä puita. Kylpytynnyrin ympärille kannattaa rakentaa hiukan terassia, joka helpottaa käyttöä. Osa kylpytynnyreistä on tarkoitettu sijoitettavaksi terassiin, mutta myös vapaasti seisovan tynnyrin ympärille on hyvä laittaa pieni tasanne esim. kestopuusta tai terassikivetyksestä, jolloin siihen saa sijoitettua hyvin esim. portaat, ja toisaalta kylpytynnyriin kulkeutuvien roskien määrä vähenee.

Lisää vinkkejä paljun sijoittamisesta pihaan 

Palju terassiin

Paljun voi myös upottaa terassiin. Tällöin paljussa on aina hyvä pitää päällä kantta, kun kukaan ei kylve. Näin esimerkiksi lapset eivät pääse valvomatta kylpytynnyriin. Terassiin upottaessa kannattaa huomioida myös korkeus, jolle palju asetetaan. Paljun reuna kannattaa jättää vähintään 20 senttimetriä korkeammaksi kuin terassi, jotta paljuun pääsee helpommin. Korkeampi reuna myös suojaa paljuun liukastumiselta.

 

Lue lisää paljun upottamisesta terassiin

Tee-se-itse palju

Sopivan kylpytynnyrin, perustustavan ja sijoittelun miettimiseen kannattaa käyttää aikaa. Sopivuuteen vaikuttaa käytettävissä oleva tila, sekä se kuinka monta henkeä kylpytynnyriä useinmiten käyttää. Mitoituksessa kannattaa olla realistinen, sillä pariskunta ei välttämättä useinkaan tarvitse kahdeksan hengen kylpytynnyriä. Mikäli päätyy hankkimaan tee se itse -kylpytynnyrin, kannattaa se lämpöeristää ja ostaa valmiina pakettiin kuuluvat ja tynnyrin mukaan mitoitetut uretaanilevyä olevat lämpöeristeet. Tämä on helpompi tapa kuin hankkia lämpöeristyslevyt itse (tästä jää helposti hukkaa, jos uretaanilevylle ei ole muuta käyttöä). Mikäli kylpytynnyriä on tarkoitus lämmittää myös talvella, se pitäisi eristää, jotta lämmitysaika pysyy järkevänä.

Paljun kamina

Tärkeä seikka tehon hyödyntämisessä on se, miten esim. kamiinan rakenne on toteutettu. Markkinoilla on isoja kamiinoita, jotka suorastaan ahmivat puuta, mutta joissa iso osa tuotetusta energiasta menee suoraan savupiipun kautta ulos. Iso nimellinen teho yhdessä huonon energianvaihdon kanssa ilmaistaan usein myös huonona hyötysuhteena. Markkinoilta löytyy myös pieniä kamiinoita, joilla saavutetaan suuri energianvaihto huomattavasti pienemmällä puumäärällä. Hyvä rakenne nostaa hyötysuhdetta huomattavasti, ja “harakoille lämmittämisen” sijaan energia hyödynnetään veden lämmittämiseen.

Puukamiinoilla on käytännössä 4 erilaista pääkategoriaa:

  • Vapaasti seisova ulkopuolinen kamiina, joka täyttää vesiputken sijoittamiselle asetetut määräykset.
  • Ulkopuolinen kamiina, jossa on itsekierto, suurempi teho ja korkeampi sisään tulevan veden lämpötila.
  • Paljun sisäpuolelle sijoitettava kamiina.
  • Edestä täytettävä, kylpytynnyrin “sisään rakennettu” kamiina.

Mitä olennaista paljun kaminaan liittyy? Lue paljun kamiinoista

Paljun kokoaminen

Paljun sijoituspaikassa kannattaa huomioida käytettävyyden lisäksi naapurirauhan säilyminen. Neuvoa sopivaan sijoitukseen voi kysyä myös oman kunnan rakennusvalvonnasta. Paljun perustustapa kannattaa tehdä huolella maaperän mukaan, koska täyteen lastattu tynnyri painaa kylpijöineen helposti lähes pari tuhatta kiloa – iso palju täynnä raavaita miehiä vielä reilusti enemmän.

 

Suoraan paljaan maan päälle paljua ei tule asentaa, vaan alustan pitää olla kiinteä ja tasainen. Sopivia perustustapoja ovat esimerkiksi vettä läpäisevä, reilu hiekka- tai sepelipeti, harkko- tai kiviperustus, betonivalu sekä riittävän jykevästä puusta rakennettu tukikehikko.

 

Kuinka kokoat paljun? Lue lisää tee-se-itse paljusta sekä paljun kokoamisesta

Paljukärry

Paljukärry on peräkärryn päällä kuljetettava palju, joka on hyvin vapaasti liikuteltavissa. Paljukärryn etuja on se, että sen sijaintia voidaan vaihdella tarpeiden mukaan eikä sen käytössä tarvi ottaa esimerkiksi sijaintia huomioon. Paljukärryn varastointi on helppoa, ja sitä voidaan myös yleensä vuokrata eteenpäin erilaisiin tarpeisiin.

Lue lisää mitä paljukärry pitää sisällään ja mitä etuja paljukärrystä on

Paljun hinta

Paljun hinta vaihtelee riippuen paljun mallista. Halvimpien paljujen, jotka voidaan suoraa upottaa esimerkiksi terassiin, hinnat alkaa noin tuhannesta eurosta. Hinta riippuu myös olosuhteista joihin palju on rakennettu, mutta myös sen valmistusmateriaalista. Yleisesti ottaen paljujen hintahaarukka on 1000-4000€.

 

Tutustu paljujen hinnoitteluun artikkelistamme paljun hinta