Paljun toiminta

 

Paljun käyttöperiaate on hyvin simppeli. Paljun rakenne koostuu kahdesta ostasta: paljun lämmityslaitteesta eli kamiinasta sekä itse kylpytynnyristä. Lämmitykseen kaikista kustannustehokkain polttopuu on kuiva koivu. Jos käyttää esimerkiksi jalopuita lämmitykseen, on hommattava erillinen tuhkalaatikko. Oleellisinta on kuitenkin käytettävän puun kuivuus, ja mitä tiheämpi puu, sitä paremman lämpöarvon se tuottaa. Lämmittäessä lämmitettävän altaan veden taso on oltava ylemmän läpiviennin yläpuolella. Näin ollen, kun palju lämpiää, lämpiävä vesi kevenee ja nousee kamiinan yläosaan siirtyen kiertoputkea pitkin altaaseen. Kylmä vesi siirtyy pohjalle ja sieltä se siirtyy alemman kiertoputken kautta pitkin kamiinaan.

 

Paljun lämmityksessä oleellista on tarkistaa myös lämmitettävän veden määrä. Tässä on hyvä ottaa huomioon kylpevien ihmisten määrä. Kuivalla ja tiheäpitoisella puulla takaat nopean lämmön. Paljun kansi lyhentää merkittävästi paljun lämmitystä, sillä kansi varastoi hukkalämpöä. Paljussa vesi kiertää painovoimaisesti lämmityksen mukaan. Tämän takia kamiinassa on hyvä pitää koko ajan tulta, jolloin veden kierto pysyy käynnissä. Tulen sammuessa kierto hidastuu, ja näin ollen kamiinan uudelleensytyttäminen ja kierron palauttaminen saattaa vaatia oman aikansa.

Paljun lämpeneminen riippuu monesti täysin olosuhteista. Lämmityksen riippuvuustekijöitä ovat muun muassa altaan koko, kamiinan teho, ulkoilman lämpötila, käytettävä lämmitysmateriaali. Nollassa asteessa 1450 litrainen allas täyttyy noin 2-3 tunnissa. Kosteat ja isot klapit saattavat tuplata lämmitysajan, tämän vuoksi onkin tärkeää panostaa hyvään polttopuuhun.

Tutustu paljuihin lisää artikkelistamme paljuista hyvinvointia arkeen.

 

Tutustu paljumallistoomme:

Muita artikkeleita

Paljusta hyvinvointia arkeen

Paljun hinta