Paljun eli kylpytynnyrin toiminta

 

Paljun käyttöperiaate on hyvin simppeli. Paljun rakenne koostuu kahdesta ostasta: paljun lämmityslaitteesta eli kamiinasta sekä itse kylpytynnyristä. Lämmitykseen kaikista kustannustehokkain polttopuu on kuiva koivu. Jos käyttää esimerkiksi jalopuita lämmitykseen, on hommattava erillinen tuhkalaatikko. Oleellisinta on kuitenkin käytettävän puun kuivuus, ja mitä tiheämpi puu, sitä paremman lämpöarvon se tuottaa. Lämmittäessä lämmitettävän altaan veden taso on oltava ylemmän läpiviennin yläpuolella. Näin ollen, kun palju lämpiää, lämpiävä vesi kevenee ja nousee kamiinan yläosaan siirtyen kiertoputkea pitkin altaaseen. Kylmä vesi siirtyy pohjalle ja sieltä se siirtyy alemman kiertoputken kautta pitkin kamiinaan.

 

Palju ja kylpytynnyrimallistot

Paljuja sekä kylpytynnyreitä on luonnollisesti monia erilaisia. On täysin puisia paljuja, metallisia paljuja sekä ”muovisia paljuja”. Me olemme huomanneet, että paras kombinaatio paljuissa on yleisesti puurunko yhdistettynä sisäosaan, joka on saumatonta ja kestävää PE-muovia. Tämä varmistaa sen, että se on erittäin helppo pitää puhtaana. Saumaton ja kestävä PE-muovia on materiaaliltaan mukavan tuntuista ja se on erittäin helppo pitää hyvänä kymmeniä vuosia. Sisäosaa on esimerkiksi Pihalux valikoimassa mustaa sekä sinistä. Ulkokuori taas voi olla käytännössä minkä värinen vaan ja sen voi halutessaan myös itse käsitellä sopivalla värillä.

Tästä pääset tutustumaan erilaisiin kylpytynnyrivaihtoehtoihimme:

Paljun toiminta ja käyttötarkoitus

Paljun käyttäminen on siis hyvin helppoa ja simppeliä. Käytännössä siis ensimmäisenä paljuun täytyy täyttää vedet esimerkiksi uppopumpulla lähellä olevasta vesistöstä tai suoraan vesijohdon päästä. Kun palju eli kylpytynnyri on täytetty siihen asti, että paljun ”aukot” peittyvät vedestä on paljun pesä mahdollista sytyttää. HUOM! Älä ikinä sytytä paljua ennen kuin siellä on tarpeeksi vettä. Paljun pesän lämmityksessä sopii ihan kaikenlaiset puut. Olivat ne sitten koivu, mänty tai kuusiklapeja. Puu on kuitenkin hyvä kuivattaa aina noin vuoden verran ennen paljuun laittamista, jotta saavutetaan optimaalinen lämpöarvo.

Paljun lämmittäminen

Paljun sytyttämisen jälkeen paljua tulee lämmittää noin 2 tuntia – 4 tuntia. Lämmittämisen aika riippuu täysin monesta tekijästä. Näitä tekijöitä ovat paljun kamiinan koko, ulkolämpötila, veden määrä ja kuinka lämmintä tai kylmää vesi on aluksi sekä tämän lisäksi kuinka kuivia puut ovat sekä mitä puuta käytetään. Nollassa asteessa 1450 litrainen allas täyttyy noin 2-3 tunnissa. Kosteat ja isot klapit saattavat tuplata lämmitysajan, tämän vuoksi onkin tärkeää panostaa hyvään polttopuuhun. Lähtökohtaisesti nopeampaa lämmitykseen toimivat kuivat koivuklapit. Suosittelemme, että käytetään kuivia koivupuita ja parin pesän jälkeen pesässä voi pitää koko ajan runsasta liekkiä, jonka myötä vesi myös lämpenee nopeammin.

Paljun lämpötila

Paljun optimaalinen lämpötila on hieman makuasia. Me Pihaluxilla suosittelemme paljun lämpötilaksi noin 37-38°, jolloin palju on sopiva ja siellä viihtyy kaikista pisimpään. Paljun lämpötilaa on helpoin ylläpitää tasaisesti siten, että lämpötilan saavuttua 35-36° käytetään paljussa vain 1-2 puuklapia kerralla, joka ei lämmitä vettä liikaa, mutta pitää lämpötilan ja nostaa sitä hieman. Tällä tavoin vesi ei kylmene ja lämmöstä voi nauttia niin pitkään, kun itsestä tuntuu.

Paljun veden määrä

Paljun lämmityksessä oleellista on tarkistaa myös lämmitettävän veden määrä. Tässä on hyvä ottaa huomioon kylpevien ihmisten määrä. Kuivalla ja tiheäpitoisella puulla takaat nopean lämmön. Paljun kansi lyhentää merkittävästi paljun lämmitystä, sillä kansi varastoi hukkalämpöä. Paljussa vesi kiertää painovoimaisesti lämmityksen mukaan. Tämän takia kamiinassa on hyvä pitää koko ajan tulta, jolloin veden kierto pysyy käynnissä. Tulen sammuessa kierto hidastuu, ja näin ollen kamiinan uudelleensytyttäminen ja kierron palauttaminen saattaa vaatia oman aikansa.

Paljun lämpeneminen riippuu monesti täysin olosuhteista. Lämmityksen riippuvuustekijöitä ovat muun muassa altaan koko, kamiinan teho, ulkoilman lämpötila, käytettävä lämmitysmateriaali.

Tutustu paljuihin lisää artikkelistamme paljuista hyvinvointia arkeen.

 

Tutustu palju- ja kylpytynnyrimallistoomme:

Miten nauttia Palju- tai kylpytynnyrin rentouttavista eduista?

Jos etsit tapaa rentoutua ja rentoutua pitkän päivän jälkeen, investointi Palju- tai porealtaaseen on erinomainen valinta. Kylpytynnyrit ovat yhä suositumpia, koska ne tarjoavat rauhoittavaa helpotusta stressiin ja jännitykseen. Seuraavassa on muutamia vinkkejä siitä, miten voit nauttia Paljun tai poreammeen rentouttavista eduista:


1. Aseta oikea lämpötila: Poreammeen lämpötila tulisi asettaa 37-40 asteen välille. Tämä vaihteluväli varmistaa, että kehosi voi saada maksimaaliset rentoutumishyödyt rasittamatta liikaa sykettäsi tai verenpainettasi. Varmista, että testaat veden ennen kylpytynnyriin menoa ja säädät sitä tarvittaessa.


2. Käytä aromaterapiaöljyjä: Jos haluat parantaa rentoutumiskokemustasi entisestään, kokeile lisätä veteen aromaterapiaöljyjä, kuten laventelia, eukalyptusta, kamomillaa tai santelipuuta. Nämä tuoksut auttavat rauhoittamaan sekä mieltä että kehoa ja tarjoavat samalla lisämukavuutta ja rentoutumista kylpemisen aikana.


3. Ota mukaan musiikkia: Musiikin kuunteleminen kylpytynnyrissä liotellessasi voi auttaa luomaan vieläkin rauhoittavamman ilmapiirin, sillä se sulkee pois kaikki ulkopuolelta tulevat häiritsevät äänet, kuten liikenteen tai lähistöllä puhuvien naapureiden äänet. Valitse musiikkia, jonka tempo on hidas ja äänenvoimakkuus alhainen, jotta se ei häiritse rentoutumisistuntoa, mutta tarjoaa silti riittävästi taustamelua pitämään seuraa, kun rentoudut lämpimässä vedessä.


4. Nauti yksinoloajasta: Ajan ottaminen itsellesi on tärkeää stressitasojen vähentämiseksi ja sisäisen rauhan löytämiseksi – tämä voidaan saavuttaa viettämällä päivittäin (tai ainakin useita kertoja viikossa) laadukasta aikaa yksin porealtaassa. Olipa kyse sitten kirjan lukemisesta, meditoinnista, jooga-asennoista tai yksinkertaisesti ajatusten päästämisestä irti – yksin vietetty aika antaa sinulle mahdollisuuden latautua ja nollata itsesi elämääsi!


5 . Älä liioittele: Vaikka kylpytynnyrissä liottaminen voi tarjota monia ihania terveyshyötyjä, kuten verenkierron paranemista, lihasjännityksen vähenemistä ja nivelten joustavuuden lisääntymistä – on tärkeää, että et liioittele! Liian pitkä liotus voi johtaa nestehukkaan tai ylikuumenemiseen, mikä voi rasittaa kehoasi tarpeettomasti – varmista siis, ettet ole kerrallaan vedessä liian pitkään.

Paljun tai kylpytynnyrin avulla tapahtuvan perinteisen suomalaisen kylpemisen salaisuuksien avaaminen

Suomalaisilla on ainutlaatuinen ja ikivanha perinne, joka juontaa juurensa satojen vuosien takaa. Tätä perinteistä suomalaista kylpemisrituaalia, joka tunnetaan nimellä ”palju” eli kylpytynnyri, harjoitetaan edelleen, ja sen sanotaan olevan uskomattoman rentouttava ja terapeuttinen kokemus.


Paljo on puinen tynnyri, joka on täytetty kuumalla vedellä, johon on lisätty yrttejä ja eteerisiä öljyjä. Vesi voidaan lämmittää jopa 42 asteeseen (enemmänkin, mutta se vaarantaa paljun toimintaa), joten se sopii täydellisesti kuumakylpyyn. Kun tynnyri on täytetty kuumalla vedellä, kylpijät voivat lisätä siihen yrttejä, kuten laventelia, kamomillaa, katajanmarjoja tai koivunlehtiä, luodakseen oman henkilökohtaisen spa-kokemuksensa. Palon sisällä kylpijöitä kannustetaan rentoutumaan ja päästämään irti stressistä ja huolista.


Perinteiseen suomalaiseen kylpemisrituaaliin kuuluu myös saunominen ennen ja jälkeen palju-saunan. Tämä auttaa avaamaan ihohuokoset, jotta yrttihöyrystä saadaan kaikki irti ammeessa liotellessa. Näiden saunavuorojen aikana osallistujat voivat nauttia perinteisiä suomalaisia ruokia, kuten savukalaa tai voissa kastettua ruisleipää, samalla kun he rentoutuvat ja rentoutuvat arjesta.


Sen lisäksi, että osallistuminen tähän perinteiseen suomalaiseen kylpemisrituaaliin on uskomattoman rentouttavaa ja terapeuttista, sillä on myös monia terveyshyötyjä, kuten verenkierron paraneminen, joka johtuu sekä saunan lämmöstä että lämpimään veteen uppoutumisesta Palju-saunomisen aikana aiheutuvasta lisääntyneestä verenkierrosta. Se auttaa myös parantamaan ihon sävyä lisäämällä sen kosteustasoa, mikä johtaa yleisesti ottaen sileämpään ihon rakenteeseen. Lopuksi se voi auttaa vähentämään stressitasoja, koska se vaikuttaa rauhoittavasti sekä kehoon että mieleen.


Jos etsit autenttista tapaa rentoutua, joka saa sinut tuntemaan olosi virkistyneeksi sekä fyysisesti että henkisesti, älä etsi kauempaa kuin avaamalla perinteisen suomalaisen kylpemisen salaisuudet palju- tai kylpytynnyrin avulla!

Täydellinen lisä kotiisi: Palju- tai kylpytynnyri

Kun haluat lisätä kotiisi ainutlaatuisen ja ylellisen kosketuksen, mikään ei voita tynnyrin tai kylpytynnyrin klassista ulkonäköä. Tynnyreitä on käytetty vuosisatojen ajan säilytysastioina ja koriste-esineinä, mutta niitä voidaan käyttää myös nykyaikaisissa kodeissa tyylikkäänä lisänä mihin tahansa huoneeseen. Etsitpä sitten jotain, jossa voit säilyttää tavaroita tai haluat vain ainutlaatuisen aksenttikappaleen, tynnyrit ovat täydellinen valinta.


Tynnyreitä on saatavana monessa eri muodossa ja koossa, joten ne sopivat monipuolisesti lähes mihin tahansa tilaan. Pienistä koriste-esineistä, jotka voivat istua hyllyllä tai takan päällä, suurempiin tynnyreihin, jotka voivat toimia päätypöydän tai sohvapöydän keskipisteenä, löytyy varmasti sellainen, joka sopii tarpeisiisi täydellisesti. Parasta tynnyreiden käytössä on se, että ne on valmistettu luonnonmateriaaleista, kuten puusta ja metallista, mikä tekee niistä ympäristöystävällisiä ja lisää luonnetta mihin tahansa huoneeseen.


Jos etsit jotain vielä ylellisempää kuin tavallinen tynnyri, harkitse kylpytynnyrin hankkimista. Nämä suuret puiset ammeet on suunniteltu erityisesti kuumaan veteen liottamiseen ja rentoutumiseen pitkän työ- tai leikkipäivän jälkeen. Niissä on kaikki tavallisten kylpyammeiden ominaisuudet, kuten sisäänrakennetut istuinalueet ja säädettävät lämpötila-asetukset, joten voit mukauttaa oman henkilökohtaisen kylpyläkokemuksesi suoraan kotona! Nämä kylpyammeet eivät ainoastaan tarjoa äärimmäistä mukavuutta, vaan ne myös lisäävät hienostuneisuutta ja ylellisyyttä, jota mikään muu tuote ei voi saavuttaa.


Etsitpä sitten normaalia paljua tai ulkoporeallasta, ulkoporealtaat ja kylpytynnyrit ovat täydellinen lisä mihin tahansa kotiin. Ajattoman kauneutensa ja monipuolisuutensa ansiosta nämä esineet eivät koskaan mene pois muodista!

Muita artikkeleita

Paljusta hyvinvointia arkeen

Paljun eli kylpytynnyrin toiminta