Paljun eli kylpytynnyrin toiminta

 

Paljun käyttöperiaate on hyvin simppeli. Paljun rakenne koostuu kahdesta ostasta: paljun lämmityslaitteesta eli kamiinasta sekä itse kylpytynnyristä. Lämmitykseen kaikista kustannustehokkain polttopuu on kuiva koivu. Jos käyttää esimerkiksi jalopuita lämmitykseen, on hommattava erillinen tuhkalaatikko. Oleellisinta on kuitenkin käytettävän puun kuivuus, ja mitä tiheämpi puu, sitä paremman lämpöarvon se tuottaa. Lämmittäessä lämmitettävän altaan veden taso on oltava ylemmän läpiviennin yläpuolella. Näin ollen, kun palju lämpiää, lämpiävä vesi kevenee ja nousee kamiinan yläosaan siirtyen kiertoputkea pitkin altaaseen. Kylmä vesi siirtyy pohjalle ja sieltä se siirtyy alemman kiertoputken kautta pitkin kamiinaan.

 

Palju ja kylpytynnyrimallistot

Paljuja sekä kylpytynnyreitä on luonnollisesti monia erilaisia. On täysin puisia paljuja, metallisia paljuja sekä ”muovisia paljuja”. Me olemme huomanneet, että paras kombinaatio paljuissa on yleisesti puurunko yhdistettynä sisäosaan, joka on saumatonta ja kestävää PE-muovia. Tämä varmistaa sen, että se on erittäin helppo pitää puhtaana. Saumaton ja kestävä PE-muovia on materiaaliltaan mukavan tuntuista ja se on erittäin helppo pitää hyvänä kymmeniä vuosia. Sisäosaa on esimerkiksi Pihalux valikoimassa mustaa sekä sinistä. Ulkokuori taas voi olla käytännössä minkä värinen vaan ja sen voi halutessaan myös itse käsitellä sopivalla värillä.

Tästä pääset tutustumaan erilaisiin kylpytynnyrivaihtoehtoihimme:

Paljun toiminta ja käyttötarkoitus

Paljun käyttäminen on siis hyvin helppoa ja simppeliä. Käytännössä siis ensimmäisenä paljuun täytyy täyttää vedet esimerkiksi uppopumpulla lähellä olevasta vesistöstä tai suoraan vesijohdon päästä. Kun palju eli kylpytynnyri on täytetty siihen asti, että paljun ”aukot” peittyvät vedestä on paljun pesä mahdollista sytyttää. HUOM! Älä ikinä sytytä paljua ennen kuin siellä on tarpeeksi vettä. Paljun pesän lämmityksessä sopii ihan kaikenlaiset puut. Olivat ne sitten koivu, mänty tai kuusiklapeja. Puu on kuitenkin hyvä kuivattaa aina noin vuoden verran ennen paljuun laittamista, jotta saavutetaan optimaalinen lämpöarvo.

Paljun lämmittäminen

Paljun sytyttämisen jälkeen paljua tulee lämmittää noin 2 tuntia – 4 tuntia. Lämmittämisen aika riippuu täysin monesta tekijästä. Näitä tekijöitä ovat paljun kamiinan koko, ulkolämpötila, veden määrä ja kuinka lämmintä tai kylmää vesi on aluksi sekä tämän lisäksi kuinka kuivia puut ovat sekä mitä puuta käytetään. Nollassa asteessa 1450 litrainen allas täyttyy noin 2-3 tunnissa. Kosteat ja isot klapit saattavat tuplata lämmitysajan, tämän vuoksi onkin tärkeää panostaa hyvään polttopuuhun. Lähtökohtaisesti nopeampaa lämmitykseen toimivat kuivat koivuklapit. Suosittelemme, että käytetään kuivia koivupuita ja parin pesän jälkeen pesässä voi pitää koko ajan runsasta liekkiä, jonka myötä vesi myös lämpenee nopeammin.

Paljun lämpötila

Paljun optimaalinen lämpötila on hieman makuasia. Me Pihaluxilla suosittelemme paljun lämpötilaksi noin 37-38°, jolloin palju on sopiva ja siellä viihtyy kaikista pisimpään. Paljun lämpötilaa on helpoin ylläpitää tasaisesti siten, että lämpötilan saavuttua 35-36° käytetään paljussa vain 1-2 puuklapia kerralla, joka ei lämmitä vettä liikaa, mutta pitää lämpötilan ja nostaa sitä hieman. Tällä tavoin vesi ei kylmene ja lämmöstä voi nauttia niin pitkään, kun itsestä tuntuu.

Paljun veden määrä

Paljun lämmityksessä oleellista on tarkistaa myös lämmitettävän veden määrä. Tässä on hyvä ottaa huomioon kylpevien ihmisten määrä. Kuivalla ja tiheäpitoisella puulla takaat nopean lämmön. Paljun kansi lyhentää merkittävästi paljun lämmitystä, sillä kansi varastoi hukkalämpöä. Paljussa vesi kiertää painovoimaisesti lämmityksen mukaan. Tämän takia kamiinassa on hyvä pitää koko ajan tulta, jolloin veden kierto pysyy käynnissä. Tulen sammuessa kierto hidastuu, ja näin ollen kamiinan uudelleensytyttäminen ja kierron palauttaminen saattaa vaatia oman aikansa.

Paljun lämpeneminen riippuu monesti täysin olosuhteista. Lämmityksen riippuvuustekijöitä ovat muun muassa altaan koko, kamiinan teho, ulkoilman lämpötila, käytettävä lämmitysmateriaali.

Tutustu paljuihin lisää artikkelistamme paljuista hyvinvointia arkeen.

 

Tutustu palju- ja kylpytynnyrimallistoomme:

Muita artikkeleita

Paljusta hyvinvointia arkeen

Paljun hinta